Fischer Lighting vil sikre os en lys fremtid ved at bevare, genbruge og opgradere armaturer. I begyndelsen rystede folk på hovedet. I dag er kundelisten lang.

Det var Lars Elmvangs far, der i 2013 fik ideen, da familiens 100 år gamle virksomhed fik til at opgave at se på udskiftningen af den klassiske belysning på et stort hotel til LED. Dermed stod en masse velfungerende armaturer til at blive smidt ud. Det virkede som hovedløst spild.

– Min far opfandt derfor en ny LED-indsats, så man kunne fjerne den gamle elektronik og sætte ny LED-teknologi i, men altså bevare det eksisterende armatur, fortæller direktør Lars Elmvang.

Det blev startskuddet til det cirkulære koncept, der i dag er blevet til virksomheden Fischer Lighting. Lysvirksomheden har taget regeringens strategi om at gå fra en lineær til en cirkulær økonomi alvorligt og er gået forrest i en traditionel branche.

– Begrebet affald findes ikke i den cirkulære økonomi. Her er affald en ressource, og det er præcis det, vi arbejder ud fra, siger Lars Elmvang.

Myte at nyt er kvalitet

Fischer Lightings koncepter ‘ReUse, ReDesign og ReCreate’ dækker over, at brugbare armaturer opgraderes til LED – rengøres, males og redesignes – så de formes til den nye virkelighed, de skal indgå i. Du kan altså gå en lys fremtid i møde ved at bevare, genbruge og opgradere armaturer – og give nyt liv til dine gamle lamper. Det ‘levede liv’, der er spor af på lamperne, er kun en fordel, siger Lars Elmvang.

– Det kan være svejsemærker, rustpletter og små hak. Man kan se, de har en forhistorie og en fortælling med sig, og kunden kan signalere, at her er der truffet et aktivt og mere bæredygtigt valg.

De gamle armaturer skilles og samles af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet samt af indsatte i fængsler.

Cirkulær økonomi kræver, at arbejdet udføres lokalt. Vi prøver at udnytte det til også at gøre en forskel på social ansvarlighed, siger Lars Elmvang.

I dag kan det måske virke indlysende at vælge brugt belysning, der både har et unikt udtryk, er konkurrencedygtigt og nænsomt ved kloden. Men sådan var det ikke de første år.

– Belysning var ikke en del af bæredygtighedssamtalen, da vi startede. Folk rystede lidt på hovedet, og vi har da kæmpet med en myte om, at nyt er bedre kvalitet, siger Lars Elmvang.

Designet vigtigt

Anderledes er det i dag. Coloplast, Den Blå Planet og Henning Larsen Architects er eksempler på private virksomheder, der har valgt Fischer Lighting. Også det offentlige er på kundelisten i form af eksempelvis rådhuse, biblioteker, skoler og plejecentre.

Et konkret eksempel er projektet ‘Bropas’ i Holstebro. Bropas er en del af et tidligere slagteri, der transformeres, og et sted for iværksættere som arbejder cirkulært. Arkitektvirksomheden Lendager står bag designet, og valget af Fischer Lighting som leverandør var indlysende, siger arkitekt Nikolaj Friis Callisen.

Fischer Lighting tager udtjente og måske anonyme armaturer og med simple greb – som at omlakere, fjerne maling og så videre – opgraderer de designet, så man ikke er i tvivl om, at det er et mere bæredygtigt produkt.

Bropas handler netop om en fremtid uden affald, og de brugte armaturer rammer direkte ind i slagteriets rå og industrielle udtryk, siger Nikolaj Friis Callisen, der mener, at Fischer Lighting er på forkant med en udvikling, som bliver eksplosiv.

– Min overbevisning er, at det kun går opad for virksomheder, der tænker som dem. I mit eget firma lever vi også af at se affald som en ressource, siger han.

”Det er vores mål hos Bropas, at alle vores 500 m2 skal inspirere og fortælle en historie om cirkulær økonomi. I Fischer Lightings katalog fandt vi belysningsløsninger som passer perfekt ind i vores miljø og fortælling. Det er gamle kvalitetsarmaturer fra historiske bygninger, såsom Naturhistorisk Museum, som i stedet for at blive smidt ud nu er omdannet til nye flotte lamper, hvilket både sparer masser af ressourcer, giver os et rigtig godt eksempel på cirkulær økonomi i praksis og ikke mindst giver designudtrykket også det helt rigtige look til vores lokation.”

– Jonas Bendtsen Gol, Projektleder

Ikke bare en dille

Hvor Lars Elmvang i starten mærkede omverdenens skepsis, oplever han i dag stor interesse for virksomhedens koncept.

– Folk begynder at forstå, at det ikke bare er en dille, men at den eneste vej frem er at anvende de ressourcer, vi allerede har.

Fischer Lighting samarbejder blandt andet med Scan Office, der har stor ekspertise i genanvendelse og cirkulær forretning. Lysvirksomheden har også lige indgået en samarbejdsaftale i Sverige med firmaet Kompanjonen, der er eksperter i genbrugte byggematerialer.

Vil du vide mere om konceptet? Book et gratis og uforpligtende møde:

    Hvorfor bør du vælge en cirkulær belysning?

    • Du får et sundere lys

    • Det er energibesparende

    • Du får lavere omkostninger

    • Det er bedre for miljøet

    Del artikel