Nyt pilotprojekt giver point på kontoen til ansvarlige indretninger.

I mange år har det kun været muligt at bæredygtighedscertificere sin bygning. Men nu har Rådet for Bæredygtigt Byggeri lanceret DGNB Rum – et nyt certificeringssystem, der er udviklet med henblik på at forlænge levetiden på materialer samt løst og fast inventar i kontorlejemål.

Over 500 forventningsfulde mennesker sad klar, da Daarbak Design i uge 10 afholdt live-webinar fra showroomet i Vejle. Her blev sløret løftet for en væskeægte verdensnyhed i Danmark – nemlig DGNB Rum, som er et nyt certificeringssystem for renovering og indretning af kontorlejemål.

Til at fortælle om den nye certificering havde vi inviteret projektleder på DGNB Rum og teknisk konsulent Josefine Buck Maurer fra Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggeriet. I 2012 lancerede de den første dansk-tilpassede version af certificeringssystemet DGNB. Et system, der radikalt forandrer de måder, vi udvikler og varetager byggeprojekter på – hvad enten det gælder design, projektering, gennemførelse, renovering eller vedligeholdelse.

Et stort skridt mod en mere bæredygtig indretning

“DGNB er et trappe-certificeringssystem, og afhængigt af certificeringstype og ambitionsniveau kan man arbejde efter at blive tildelt DGNB-Bronze og op til DGNB-Platin”, lyder det fra Josefine Buck Maurer.

DGNB har hidtil bestået af fire certificeringstyper, der er målrettet henholdsvis nye bygninger og omfattende renoveringer, bygninger i drift, byområder samt villaer. Og med DGNB Rum er det nu også muligt at fokusere på bæredygtighed og certificere renoverings- og indretningsprojekter af kontorlejemål.

“Når en bygning bliver renoveret, eller der kommer en ny lejer, bliver al indmad ofte fjernet, smidt ud og erstattet med noget nyt. Og der tages måske ikke altid hensyn til, om den nye lejer i virkeligheden godt kunne leve med det samme køkken.”

Josefine Buck Maurer, Projektleder og Teknisk konsulent hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri

“DGNB Rum gør det muligt udelukkende at certificere et enkelt lejemål – eksempelvis en etage eller et afgrænset område i en bygning. Med andre ord behøver du ikke at certificere hele bygningens indretning”, siger Josefine Buck Maurer, der også fortæller om baggrunden for den nye certificering:

“Der er et rigtig stort ressourcespild, hver gang et lejemål bliver nyindrettet. Når en bygning bliver renoveret, eller der kommer en ny lejer, bliver al indmad ofte fjernet, smidt ud og erstattet med noget nyt. Og der tages måske ikke altid hensyn til, om den nye lejer i virkeligheden godt kunne leve med det samme køkken. Det betyder så også, at de her materialer slet ikke når i nærheden af deres reelle tekniske levetid.”

Ansvarlig indretning giver point på kontoen

DGNB, der er en forkortelse af Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, kan beskrives som en metode, der sætter bæredygtighed på formel. På den måde er det muligt at sammenligne individuelle indretninger ud fra et fælles sæt kriterier og samtidig sikre en entydig, målbar standard for alle indretningsprojekter, der certificeres efter ordningen.

“DGNB Rum er udviklet med henblik på at skabe en ramme, hvorfra man kan arbejde udelukkende med mere bæredygtig kontorindretning. Og som de andre DGNB-certificeringer bygger DGNB Rum også på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed med de tre kvaliteter: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed. Hver kvalitet er yderligere opdelt i 12 kriteriegrupper, der indeholder relevante parametre til vurdering af den enkelte kvalitet. Ud fra hvert parameter angives et antal evalueringspoint, som tilsammen udgør den samlede score for det pågældende kriterie”, forklarer Josefine Buck Maurer.

Der er store fordele ved at få en DGNB Rum-certificering – for både bygningsejer og bygningslejer. Alene det at få et synligt bevis for, at man arbejder med bæredygtighed, har stor værdi.
Josefine Buck Maurer, Projektleder og Teknisk konsulent hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Under præsentationen gik hun også i dybden med nogle af de specifikke krav og kriterier, der er relevante for møbelbranchen i forhold til at blive bæredygtighedscertificeret med DGNB Rum.

“Vi kigger meget på CO2-udledningen og dokumentation, hvor vi giver point for de produkter i indretningen, der har en EPD eller miljømærkning – eksempelvis Svanemærket, FSC eller EU-Blomsten. Og så kigger vi blandt andet også på de forhold, som materialet er udvundet under. Det kunne eksempelvis være i forhold til børnearbejde og ansvarlig skovdrift”, lyder det fra Josefine Buck Maurer, der også gav flere gode grunde til, hvorfor man overhovedet bør overveje en DGNB Rum-certificering:

“Der er store fordele ved at få en DGNB Rum-certificering – for både bygningsejer og bygningslejer. Alene det at få et synligt bevis for, at man arbejder med bæredygtighed, har stor værdi. Derudover viser undersøgelser, at man kan tage højere lejeindtægter, hvis det er et certificeret byggeri, ligesom det også giver færre renoveringsomkostninger, fordi man har tænkt over, hvilke materialer man bruger. For lejer giver det blandt andet bedre indeklima og større brugertilfredshed”, slutter Josefine Buck Maurer.

Vil du have mini-guiden om hvordan din indretning kan bæredygtighedscertificeres?

Udfyld kontaktformularen nedenfor og få tilsendt mini-guiden med trin-for-trin vejledning.

    Vil du vide mere om DGNB Rum? Eller har du spørgsmål til dokumentation og certificeringsprocessen? Tag os med på råd fra starten af dit indretningsprojekt. Sammen kan vi finde de rigtige løsninger, der bidrager til at nedbringe den klima-, miljø- og ressourcemæssige påvirkning, som branchen står for.

    Del nyhed