GUIDE TIL RENGØRING OG VEDLIGEHOLDELSE

Møbler er en investering, der er værd at værne om. For at opnå længst mulig levetid på dine møbler, har vi udarbejdet en guide til rengøring og vedligeholdelse. Daarbak Design ønsker at give den bedste vejledning omkring korrekt møbelpleje. Har du spørgsmål til møbelpleje og vores produkter, så kontakt os på telefon 70 24 70 24 eller på mail [email protected].

ALLE MØBLER KRÆVER PLEJE

Beskyt altid bordplader med bordskånere mod varme, fugtige eller farvede genstande som f.eks. gryder, vaser, lys og urtepotter. Brug altid skærefast underlag ved anvendelse af skarpe redskaber. For at bevare materialernes farve bør direkte sollys så vidt muligt undgås. Det anbefales, at møbeloverflader ikke tildækkes delvist. Undgå altid at lade vand ligge på overfladen, da dette kan trænge ned i overfladen og medføre varige skader.

Brug aldrig slibende rengøringsmidler og opløsningsmidler som f.eks. sprit, salmiak, terpentin, cellulosefortynder, rensebenzin, acetone – med mindre møbelfabrikantens anvisninger udtrykkeligt tillader det. Opløsningsmidler kan ødelægge overfladebehandlinger på træ, læder og andre materialer. De kan også ødelægge polstermaterialer, hvis de anvendes til rensning af tekstiler. Er skaden alligevel sket, så skyl straks med vand for at undgå yderligere skade på overfladen.

Hvis der ikke medfølger en vaskeanvisning, kan møbelbetrækket ikke vaskes. Rensning af møbelbetræk må kun foretages i henhold til tekstilfabrikantens egne anvisninger. For at lette montage er betrækket ofte forsynet med lynlås, men det betyder ikke nødvendigvis, at betrækket kan vaskes.

Plejeprodukter til møbler

WEBSHOP

PLEJEPRODUKTER
TIL MØBLER

Har du brug for møbelplejeprodukter,
så bestil dem online på webshoppen

GIV DINE MØBLER DEN RETTE PLEJE

LAKERET FINÉR

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Rengøringsmidlet må ikke indeholde opløsningsmidler. Vi anbefaler, at man undgår brug af sulfo i den daglige rengøring, da det efterlader en hinde på overfladen. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. Behandl dine lakerede møbler med omhu. Vi anbefaler, at der anvendes hyldebeskyttere på overflader, hvor der er en høj gnidningsfrekvens (f.eks. fra brevordnere eller genstande med hårde kanter). Der findes ingen metoder, hvormed man selv kan fjerne ridser og trykmærker på en lakeret overflade.

LAMINAT

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Rengøringsmidlet må ikke indeholde opløsningsmidler. Vi anbefaler, at man undgår brug af sulfo i den daglige rengøring, da det efterlader en hinde på overfladen. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. Et par dråber isopropylalkohol på en ren klud kan dog være en hjælp til fjernelse af blækmærker og lignende. Bemærk isopropylalkohol må kun benyttes direkte på laminater og ikke på lakerede overflader. Til grundig rengøring af laminat anbefaler vi brug af laminatrens og brug af en svamp beregnet til laminat. Efter rens skal pladen vaskes grundigt med rent vand og poleres efter med en tør klud. Laminatoverflader er modtagelige for ridser og bør aldrig anvendes som skære- eller snitteflader. Der findes ingen metoder, hvormed man selv kan fjerne ridser og trykmærker på laminat.

LINOLEUM

Før varen tages i brug skal den behandles med linoleumspleje. Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud. Vær opmærksom på, at linoleum ikke tåler affedtende rengøringsmidler. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. Linoleum er et naturprodukt, som består af koldpresset linolie blandet med fyld og farvestoffer. Man bør derfor være ekstra opmærksom på, hvilke rengøringsmidler man anvender. Produktet er ikke ridsefast, men har en tendens til at absorbere ridserne efter nogen tid. Man kan friske pladen op ved at benytte linoleumspleje, så plamager og ridser udjævnes. Vi anbefaler jævnlig brug af linoleumspleje for optimal beskyttelse af overfladen.

MALET / LAKERET OVERFLADE

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Rengøringsmidlet må ikke indeholde opløsningsmidler. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. Malede møbler skal behandles med omhu. Vi anbefaler, at der anvendes hyldebeskyttere på overflader, hvor der er en høj gnidningsfrekvens (f.eks. fra brevordnere eller genstande med hårde kanter). Der findes ingen metoder, hvormed man selv kan fjerne ridser og trykmærker på en malet/lakeret overflade.

MELAMIN / DECOR

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Rengøringsmidlet må ikke indeholde opløsningsmidler. Vi anbefaler, at man undgår brug af sulfo i den daglige rengøring, da det efterlader en hinde på overfladen. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. Til grundig rengøring af melamin anbefaler vi brug af laminatrens. Efter rens skal pladen vaskes grundigt med rent vand og poleres efter med en tør, blød klud. Melaminoverflader er modtagelige for ridser og bør aldrig anvendes som skære- eller snitteflader. Der findes ingen metoder, hvormed man selv kan fjerne ridser og trykmærker på melamin.

SÆBEBEHANDLET TRÆ

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud. Det er vigtigt at undgå at anvende nogen former for rengøringsmidler eller kemikalier på møblerne. Man bør heller aldrig anvende ståluld på møblerne, da dette skader møblets overflade. Snavs og fedtpletter skal fjernes med en mild sæbeopløsning. Brug ¼ dl. sæbespåner til 1 l. varmt vand. Når pletterne er fjernet, skal hele overfladen aftørres med sæbeblandingen. Herefter eftertørres overfladen med en hårdt opvredet klud. Jævnlig vedligeholdelse af sæbebehandlede møbler vil øge overfladens modstandsdygtighed. Man kan forlænge møblets levetid ved 2 gange årligt at give det en sæbebehandling som beskrevet ovenfor. Lad møblet tørre ved stuetemperatur. Det kan ske, at træet rejser sig efter de første sæbebehandlinger. Anvend da en slibesvamp eller fint sandpapir (korn 180 eller 240) til at slibe hele møblet. Slib altid i årernes retning. Efter at have slebet møblet er det nødvendigt at give møblet endnu en sæbebehandling. Overflader i eg skal beskyttes mod objekter af stål og jern, da disse metaller reagerer med træets garvesyre og kan forårsage permanente sorte pletter.

OLIEBEHANDLET TRÆ

Daglig rengøring foretages helst med tør klud. Hvis pletter ikke kan fjernes med en tør klud, kan der anvendes en hårdt opvredet klud. Tør efter med en tør klud. I svære tilfælde af snavs kan sæbespåner tilføjes vandet. Brug ¼ dl. sæbespåner til 5 l. varmt vand. Eller rengøringsmiddel der er særligt egnet til oliebehandlet træ. Efter afvaskning bør ny olie tilføjes på hele træets overflade. Det er vigtigt at undgå at anvende nogen former for rengøringsmidler eller kemikalier på møblerne. Man bør heller aldrig anvende ståluld på møblerne, da dette skader møblets overflade. Jævnlig vedligeholdelse af oliebehandlede møbler skal ske mindst to gange pr. år. (gerne før og efter vinterperiode, hvor luften er meget tør). Til en oliebehandling har man brug for en ren klud, en slibesvamp eller sandpapir (korn 240) og møbelolie. Rengør først møblet med en ren klud opvredet i varmt vand. Inden olien påføres, kan overfladen evt. behandles let med en slibesvamp eller fint sandpapir (korn 240). Det er vigtigt, at møblet er helt rent og tørt før viderebehandling. Påfør herefter olien på en ren, hvid klud eller svamp. Hæld den ikke direkte på træet. Påfør olien i årernes retning i et jævnt og tyndt lag. Det er vigtigt at behandle hele overfladen på møblet. Lad olien tørre i ca. to timer og fjern herefter eventuelt overskydende olie med en tør klud. Lad møblet tørre i minimum 12 timer og undgå at stille noget på bordet, før det er helt tørt. Hvis der opstår ridser i møblet kan disse slibes nænsomt. Det er vigtigt at slibe i træets åreretning med anvendelse af en slibesvamp eller med fint sandpapir. Efter slibning skal møblet altid tørres efter med en ren klud for at fjerne støvrester. Herefter gives det en oliebehandling som beskrevet ovenfor. Brug aldrig linolie til vedligeholdelse af træmøbler. Husk at klude med møbelolie kan selvantænde og derfor bør kasseres med stor forsigtighed – vædes evt. med vand og indpakkes i stanniol.

NATURSTEN – GRANIT, MARMOR OG SKIFER

Natursten tåler ikke syrer. Pletter fra citronsaft, eddike, vin og lignende kan være umulige at fjerne. Natursten kan skades af skuremidler. Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud. Jævnlig vedligeholdelse skal ske efter behov og vil øge overfladens modstandsdygtighed. Man kan forlænge møblets levetid ved jævnligt at give det en sæbebehandling. Da natursten fremstilles med forskellige overflader, anbefales det at følge den enkelte møbelfabrikants nærmere anvisninger omkring det valgte produkt. Yderligere information omkring dit produkt kan fremskaffes ved henvendelse til Daarbak Group A/S.

PLAST – PVC, POLYPROPYLEN (PP) ELLER POLYURETHAN (PUR)

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Rengøringsmidlet må ikke indeholde opløsningsmidler. Vi anbefaler, at man undgår brug af sulfo i den daglige rengøring, da det efterlader en hinde på overfladen. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler.

METAL OG KROM

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren fugtig klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel og eftertørres med et tørt viskestykke for at fjerne evt. striber af vand. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen. For grundigere rengøring kan forkromning og rustfrit stål aftørres med en klud fugtet med denatureret sprit.

ALUMINIUM

Daglig rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. neutralt rengøringsmiddel. Der kan tørres efter med en ren fugtig klud for at fjerne evt. rester af rengøringsmiddel og eftertørres med et tørt viskestykke for at fjerne evt. striber af vand. Husk altid at følge dossering angivet i rengøringsmidlets vejledning. Der bør ikke anvendes slibende rengøringsmidler som f.eks. skurepulver eller ætsende rengøringsmidler, da disse vil ødelægge overfladen.

TEKSTIL / STOF

Jævnlig rengøring anbefales, da støv og snavs slider på tekstilet og forkorter dets levetid. Rengøring foretages med støvsuger med blød børste (evt. på halv kraft). Ikke fedtholdige pletter fjernes i første omgang ved skånsom dupning med en ren, fnugfri klud eller svamp opvredet i varmt vand. Pletten bearbejdes fra yderkant og ind mod midten. Fedtholdige pletter fjernes med hertil egnede pletfjerningsmidler (øvrig information kan indhentes hos Daarbak Group A/S). Vi anbefaler altid, at produkterne afprøves på et mindre synligt sted, før de anvendes på det udsatte område. Bemærk at der aldrig bør gnides hårdt på tekstilet, da dette kan forårsage hvidslibning eller beskadigelse. Møbelstoffer er ofte imprægneret. Imprægneringen er dog ikke permanent, da den slides af i takt med, at møblet anvendes samt ved rengøring, hvorfor det anbefales at genimprægnere møblet efter rens.

LÆDER – ANILIN, SEMIANILIN OG KERNELÆDER

Jævnlig rengøring anbefales, da støv og snavs slider på læderet og forkorter dets levetid. Rengøring foretages med støvsuger med blød børste (evt. på halv kraft). Bliver det nødvendig med kraftig rengøring af disse tre former for læder anbefales en opløsning af kogt vand og milde sæbespåner med en høj fedtprocent (80%). Brug ½ dl. sæbespåner til 1 l. varmt vand. Pisk sæbespånerne i det varme vand, til de er helt opløst. Når vandet har stuetemperatur, skal skummet arbejdes ind i læderet med en blød klud. Det er vigtigt, at man kun anvender skummet fra opløsningen, og at læderet ikke gennemvædes. Når møblet er tørt, poleres læderet efter med en blød bomuldsklud. Bemærk at sæbespåner ikke må benyttes til læder med børstet overflade. Der findes mange forskellige typer læder, og vi anbefaler derfor, at der altid indhentes særlig information omkring den lædertype, møblet er polstret med (information kan indhentes hos Daarbak Group A/S).

WHITEBOARDS GLASEMALJE OG GLASTAVLER

Tavlen viskes ren med tavlevisker og rengøres med rensesæt beregnet for pågældende tavle. Rengør herefter tavlen med vand. Tør efter med en tør klud. Vent ca. 15 minutter så er tavlen helt tør. Ved den mindste smule fugt vil tavlen ikke fungere optimalt. Vær opmærksom på, at penne til whiteboardtavler findes i forskellige kvaliteter. Hvis tavlen ikke fungerer optimalt, kan dette skyldes, at man bør skifte penne. På glasemaljeoverflader må der ikke bruges rengøringsmiddel baseret på sæbe eller opløsningsmidler.