Dynamisk lys tænder for trivslen

 

Det ser lyst ud for fremtidens indeklima – både på arbejdspladser og i det offentlige rum. Forskning viser nemlig et stort potentiale i styringen af lyset, der vil blive mere dynamisk og påvirke vores helbred positivt.

 

Belysning er ikke kun en praktisk nødvendighed for at kunne se og udføre opgaver i hverdagen. Det spiller også en væsentlig rolle for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. Sådan lyder det fra Anders Sode West, der er speciallæge i neurologi.

 

”Vores hjerner læser lyset for at vurdere tidspunktet på dagen. Det er derfor afgørende at få det rigtige lys på det rigtige tidspunkt, så organerne og hjernen kan sætte farten op eller ned på deres aktivitet på det rigtige tidspunkt”, fortæller Anders Sode West.

 

 

Lys med helbredende virkning

Naturligt lys er med til at stille kroppens indre ur, så det går korrekt. Men for langtidspatienter, der tilbringer størstedelen af deres tid indendørs med begrænset adgang til dagslys, kan det være udfordrende at opretholde en sund døgnrytme. Derfor har Anders Sode West i sin ph.d.-afhandling dykket ned i, hvilken effekt naturalistisk belysning har på rehabiliteringen af patienter. Og ifølge undersøgelsen har et systematisk sollysbaseret lys haft en positiv biologisk effekt.

 

”Vi fandt ud af, at både nedtrykthed og træthed var betydeligt lavere i interventionsgruppen ved udskrivelsen sammenlignet med kontrolgruppen. Depressiv sindsstemning var mellem 32% og 49% lavere, mens træthed i gennemsnit var 21% lavere”, siger Anders Sode West.

 

Illustration: Naturalistisk lys refererer til kunstigt lys, der efterligner den naturlige lys- og mørkerytme og understøtter menneskers døgnrytme.

 

Dynamiske variationer

Mange bruger i dag lys til at skabe stemning, atmosfære og hygge. Men lyset spiller også en stor rolle i at skabe et bedre arbejdsmiljø og indeklima. Og det er et stort fokus hos Louis Poulsen, der har installeret armaturer med Kelvin Adjustable-systemer, som gør det muligt at simulere dagslys fra morgen til aften og variere lysstyrken i løbet af dagen.

 

”Forskning peger på, at vores krop og psyke reagerer naturligt på ændringerne i lyset omkring os. Når vi udsættes for en højere farvetemperatur og et højere lysniveau, føler vi os mere vågne og bliver mere opmærksomme. Men vi trives ikke ved høje farvetemperaturer over en hel arbejdsdag”, fortæller Anders Straarup Jensen, der er Lighting Advisor hos Louis Poulsen.

 

 

Et lille studie viser klare resultater

Beslutningen om at integrere intelligente lysstyresystemer blev taget på baggrund af en intern undersøgelse, hvor Louis Poulsen har forsøgt at afdække, hvordan dynamisk belysning påvirker medarbejdernes arbejdsoplevelse. Her blev der udviklet fire forskellige lyssekvenser, som blev testet på virksomhedens eget hovedkontor i København over en periode på fire måneder i vinterhalvåret – fra november 2019 til februar 2020.

 

Resultaterne stod lysende klare og viste, at variationer i lysets intensitet og farvetemperatur havde en markant og positiv indvirkning. En af konklusionerne var, at farvetemperaturen skal ligge mellem 2.700K og 4.200K, og at lysintensiteten ikke bør overstige 80%. Desuden var det tydeligt, at det personlige lys fra skrivebordslamper har stor værdi for medarbejderne. Både fordi det skaber et mere behageligt arbejdsmiljø og samtidig giver dem en følelse af kontrol over deres egen belysning.

 

Undersøgelsen er ifølge Louis Poulsen et indledende skridt og det første i en lang række af forsøg og projekter, der skal hjælpe lampevirksomheden med at opnå en større og bedre forståelse af det dynamiske lys og dets betydning for indeklimaet på arbejdspladser.

 

”Forskning peger på, at vores krop og psyke reagerer naturligt på ændringerne i lyset omkring os. Når vi udsættes for en højere farvetemperatur og et højere lysniveau, føler vi os mere vågne og bliver mere opmærksomme.”

 

Anders Straarup Jensen, der er Lighting Advisor hos Louis Poulsen.

Læs mere om

Cases

Bliv inspireret og gå på opdagelse blandt vores mange cases.

Tæpper

Nøje udvalgte tæpper kan forvandle et rum og fortælle en unik historie.

Farver er lys, og lys er liv

Interview med tekstil- og farvedesigner Margrethe Odgaard om farver i indretningen.