Plastaffald er vores nye råvare, og nu kan du sidde i dit eget

Arbejdspladser og private har nu mulighed for at forvandle eget plastaffald til langtidsholdbare møbler. Konceptet ‘MyTrash’ giver affaldssortering helt ny mening og gør det langt mere nærværende.

Nu kan du blive din egen råvareleverandør og sikre dig, at dit omhyggeligt sorterede plastaffald genbruges som lokal råvare. En råvare der ikke æder af klodens sparsomme ressourcer, fordi det findes i dynger lige nede i affaldsspanden.

‘MyTrash by HOUE’ er et nyt dansk koncept, hvor offentlige institutioner, virksomheder eller forbrugere kan lave en indsamling af eget plastaffald, der så omdannes til møbler. Det kan gøres som et soloprojekt eller i partnerskab med andre virksomheder.

– MyTrash gør det at samle skrald ekstremt nærværende. Du bruger dit eget affald, som bliver omdannet til en ressource. Du får altså et konkret bevis på, hvad der kommer ud af sorteringen, siger Lars Houe, ejer af møbelvirksomheden HOUE i Ry, der gennem mange år har oparbejdet ekspertise inden for genanvendelse af plast.

Jan Bertelsen, bæredygtighedschef i Scan Office & Lars Houe, ejer af HOUE.

Indsamling solo eller sammen

Der er flere mulige indgange til at deltage. Skal man som stor virksomhed bruge eksempelvis 800 stole, kan man vælge selv at indsamle de ton plast, der skal til. Har man et akut møbelbehov, kan man også få stolene leveret og forpligte sig til at samle ind efterfølgende og blive ‘affaldsneutral.’ Endelig er der mulighed for at lave en indsamling i fællesskab.

– Det kunne være alle festivaler i Danmark, der gik sammen om at få samlet deres plast ind. Eller en række institutioner i en region. Der er mange muligheder, siger Lars Houe.

På Randers Regionshospital har man fået produceret 700 stole af plastaffald fra hospitalets køkken. En anden virksomhed, der er gået i gang med at indsamle plast til produktion af stole, er hotelkæden Sinatur Hotel & Konference.

Samme pris og holdbarhed

HOUE samarbejder med Daarbak Design, der har flere års erfaring i at levere indretningsløsninger med miljøvenligt fokus og har kontakt til potentielle kunder. Bæredygtighedschef i Daarbak Design, Jan Bertelsen, kalder MyTrash et fantastisk eksempel på, hvordan man med innovative løsninger kan handle på klimaforandringerne. 

– Det er meget motiverende. I stedet for at bruge penge på at komme af med affald, kan ens eget plast blive til stole, der kan smeltes om adskillige gange. Det er stole, som er mindst lige så holdbare som, hvis de var lavet af jomfruelige materialer, og som heller ikke er dyrere, siger Jan Bertelsen.

Via den specialudviklede app MyTrash kan kunden hele tiden følge med i, hvor langt de er fra målet. Det virker motiverende og vil kunne skabe en positiv fællesskabsfølelse på en arbejdsplads, mener Jan Bertelsen.

– Det, at man hele tiden kan se, hvor langt man er nået, og at man i fællesskab er med til at undgå ressourcespild, kan virkelig skabe stolthed, siger han.

Affald er ikke længere affald

MyTrash kan bruges af både forbrugere og virksomheder. Det især er oplagt for eksempelvis private og offentlige arbejdspladser, der ønsker at bidrage til genanvendelse og ofte står med store mængder plastaffald. Og lige nu skal der ret store mængder til, siger Lars Houe.

– Fem ton plast bliver til cirka 500 stole. Men om tre år bliver det til 1500 stole, for der har vi fået styr på leverandørerne, så vi er sikre på, at plasten er den rette. I dag kan vi kun genbruge noget af den plast, der indsamles, siger han og understreger, at opgaven for virksomheder som HOUE og Scan Office i høj grad også er at påvirke alle i leverandørkæden til en ny forståelse af, hvad affald er. Det samme påpeger Jan Bertelsen.

– Affald er jo ikke længere affald, det er en fantastisk råvare, og den ligger i dynger lige rundt om hjørnet. Det skal vi alle udnytte og have blik for, siger Jan Bertelsen.

Med MyTrash vil Lars Houe gerne skubbe til en nødvendig udvikling.

– Missionen er, at vi fremadrettet slet ikke producerer affald mere, men bruger det, vi har. De, som deltager i en MyTrash-indsamling, vil også agere mere bæredygtigt i andre situationer. Det spreder sig som positive ringe i vandet.

Tilmeld dig ‘MyTrash’ eller book et uforpligtende møde

    Sådan fungerer det:

    • Når man har tilmeldt sig MyTrash, sorterer og indsamler man hård plast i klare affaldssække

    • Når en eller flere poser er fyldt med plast, bestiller man afhentning via MyTrash app’en, der hentes i App Store og Google Play

    • Labels med dit eller arbejdspladsens navn påsættes poserne med plastikaffaldet

    • HOUE registrerer plasten løbende, så man hele tiden kan holde sig orienteret via app’en

    Del artikel