Tech-ekspert David Guldager brændte igennem på scenen.

IoT og kunstig intelligens – en naturlig del af fremtidens arbejdsplads

Er vi klar til fremtiden? Det var et af dagens helt store spørgsmål, da Daarbak Design i sidste uge afholdt InCircle Netværksdag 2023. Til at svare på det havde vi inviteret tech- og gadgetekspert David Guldager, der gav et interessant indblik i de muligheder, som IoT og digital smartteknologi kan give dig på arbejdspladsen.

Fremtiden er kommet. Vi kan tale med vores telefoner, vores biler kan lave en parallelparkering af sig selv, og på vores arbejdspladser er IoT-teknologier også godt i gang med at sætte sine spor i driften af moderne kontormiljøer.

Alt dette kunne man blive meget klogere på, da Ledreborg Slot i sidste uge dannede rammer om InCircle Netværksdag 2023. Her blev de over 100 mennesker og 18 forskellige leverandører forkælet med inspirerende møbelkoncepter, lækker mad og ikke mindst et oplysende, forfriskende og stærkt underholdende foredrag om IoT og kunstig intelligens. Foredragsholderen var ingen andre end David Guldager – en af Danmarks førende eksperter i teknologi og digitale trends.

Kloge kvadratmeter

Med en skarp forståelse for den teknologiske udvikling har David Guldager udviklet en stor viden om, hvad fremtiden meget vel kunne byde på – også på landets arbejdspladser, hvor efterspørgslen på at nytænke både indretning og drift af kontorbygninger står højt på dagsordenen.

Behovet for nye digitale samarbejdsformer, effektivitet og arbejdsglæde står derfor til at forandre mange kontormiljøer til mere databaserede miljøer. Det fortæller David Guldager, der også sætter ord på, hvad IoT er for en størrelse.

“I dag kan vi se data på alt. Nu ved vi,
hvordan brugerne sidder ved skrivebordet,
hvordan de tager i dørhåndtaget, og hvor lang tid de går i bad
– noget, som vi ikke kunne se før.
Så vi er gået fra fornemmelser til fakta.”

David Guldager, Redaktør og tech-ekspert

“IoT – eller Internet of Things – er mange ting. Men det er først og fremmest et værktøj, der ændrer den måde, vi tænker, agerer og skaber forbedringer på. IoT giver os data på vores forbrug, og den giver os indblik i vores adfærd. Det gælder både i hjemmet, men også på arbejdet, hvor vi ser flere og flere organisationer og virksomheder, der ønsker at skabe et mere optimalt arbejdsmiljø i deres bygninger gennem en datadrevet tilgang”, siger han og fortsætter:

“Tidligere blev vores beslutninger truffet ud fra fornemmelser. Men det var dengang. I dag kan vi se data på alt. Nu ved vi, hvordan brugerne sidder ved skrivebordet, hvordan de tager i dørhåndtaget, og hvor lang tid de går i bad – noget, som vi ikke kunne se før. Så vi er gået fra fornemmelser til fakta”, siger David Guldager.

Data er kilden til viden

IoT-produkter kommer i alle afskygninger – lige fra ure, mobiltelefoner og computere til ID-kort, kameraer og sensorer. Og netop trådløse sensorer er ifølge David Guldager særdeles populære og værdifulde for arbejdspladser. Med disse er det muligt at registrere alt fra lys og varme til udnyttelsen af den enkelte arbejdsplads og mødelokaler hen over arbejdsdagen.

“Formålet med IoT er ikke at indsamle
data, men at skabe forbedringer
gennem en datadrevet tilgang.”

David Guldager, Redaktør og tech-ekspert

Der findes også mange tilfælde, hvor sensorer bliver brugt til at finde udstyr, der flyttes rundt – eksempelvis containere eller hospitalsenge. Ved hjælp af intelligent sporing kan man hele tiden identificere det område eller lokale, hvor udstyret befinder sig. Teknologien kaldes ‘asset tracking’ og bruges i mange industrier og brancher til at mindske tid og fremme effektiviteten. Hele idéen med IoT er således at forebygge og optimere, mener David Guldager:

“Formålet med IoT er ikke i sig selv at indsamle data, men at give muligheder for forbedring gennem en datadrevet tilgang, hvad enten det så handler om at udnytte pladsen bedst muligt eller at skabe nemmere og bedre arbejdssituationer for medarbejderne”, siger han.

IoT som bæredygtig løftestang

Miljømæssigt og økonomisk bæredygtige arbejdspladser er på agendaen mange steder i disse år, hvor omstillingen til en grønnere fremtid er i fuld gang. Og her er data helt afgørende råstoffer, når en mere digitaliseret verden skal løse de store klimaudfordringer, vi står over for.

Mange virksomheder investerer allerede i avancerede digitale platforme og løsninger, som kan effektivisere driften og mindske CO₂-udledninger. Og ligesom kunstig intelligens byder IoT på mange spændende muligheder – også inden for bæredygtig udvikling. Det mener David Guldager, der ser et enormt uudnyttet potentiale for minimering af energiforbruget på de danske arbejdspladser.

“Når vi taler om IoT, handler det ofte om forbrug og ikke-forbrug. Og fordi vi kan måle alt, giver IoT mulighed for at kunne have en mere bæredygtig tilgang – både til arbejdspladsen og arbejdsmetoder. Ud fra data kan vi simpelthen gå ind og se, hvornår det giver mening at skrue op eller ned for lys eller varme på kontoret, alt efter hvor mange medarbejdere der er til stede”, siger han.

“Hvis vi skal udnytte det fulde, grønne potentiale
i brugen af digitalisering,
data og teknologiske løsninger,
kræver det en øget adgang til data og
en større indsigt i medarbejdernes rutiner.”

David Guldager, Redaktør og tech-ekspert

IoT er allerede et stort emne, når man snakker bæredygtig bygningsdrift, mener David Guldager. Men der er plads til forbedringer – både i forhold til nye teknologier og indsamling af data, men også måden, hvorpå vi analyserer data.

“Hvis vi skal udnytte det fulde, grønne potentiale i brugen af digitalisering, data og teknologiske løsninger, kræver det en øget adgang, indsigt og forståelse af data om medarbejdernes rutiner”, siger han.

Fremtidens arbejdsplads får øjne og ører

Teknologien er kommet for at blive. IoT bliver relevant i stadig flere sammenhænge, og analoge processer erstattes af digitale, som ofte løfter den hybride og fleksible arbejdsplads. Men det skal hele tiden være med øje for mennesket, mener David Guldager:

“Robotteknologi kommer ikke til at erstatte mennesker. Mennesket vil og skal fortsat være i centrum i det smarte kontor. Men fysiske afstande bliver overflødige, og samarbejde vil foregå i nye inspirerende miljøer og på nye platforme”, siger han og slutter af med at svare på spørgsmålet om, hvorvidt vi er klar til at rykke ind i fremtiden.

“Kunstig intelligens og robotter er fremtiden – uden tvivl. Og det kommer i den grad til at drive fremtidens arbejdspladser og ændre måden, vi arbejder på. Men vi er stadig i den spæde fase af, hvad IoT vil muliggøre”, lyder det afslutningsvist fra David Guldager.

Hvad er IoT?

IoT (Internet of Things) er en teknologi, der gør det muligt at forbinde fysiske enheder såsom sensorer, apparater og andre “ting” til internettet og lade dem kommunikere med hinanden uden menneskelig indgriben.

Disse enheder kan overvåge og indsamle data i realtid, som kan bruges til at analysere og optimere drift og processer.

IoT-teknologi har potentiale til at ændre måden, vi interagerer med vores omgivelser på, hvilket kan skabe nye muligheder for at forbedre vores liv og gøre hverdagen mere bekvem.

Del artikel